Op donderdagmiddag 3 april 2025 woedde er op de Edese hei een zeer grote natuurbrand. Door de harde wind kon de brand razend snel om zich heen grijpen. Volgens een grove schatting van de gemeente Ede heeft in totaal zo'n 130 hectare heide in de brand gestaan. De natuurbrand was zelfs op satellietbeelden zichtbaar. De brandweer van Lunteren maakte videobeelden van heel dichtbij. Deze beelden geven een uiterst realistisch inkijkje in het werk van de brandweer; fascinerend en indrukwekkend tegelijk.
De kijkers krijgen zo een goede indruk van de omstandigheden bij deze inzet. Vanaf het moment van de alarmering, tot en met de terugkeer op de kazerne. De vrijwilligers haasten zich van hun woon- of werkplek naar de kazerne en rijden vervolgens met zwaailicht en sirene naar de brand, die zich in een razend tempo blijkt uit te breiden. Zo snel dat collega’s uit Barneveld met hun voertuig bijna worden ingesloten. Gelukkig komt de bezetting met de schrik vrij. Volgens de gemeente Ede heeft de brandweer in totaal 12 pelotons ingezet (1 peloton = 4 tankautospuiten met 6 mensen per auto). Er zijn in totaal zo’n 500 brandweermensen ingezet voor de bestrijding van de brand.
Voor het beperken en bestrijden van dit soort branden is de brandweer voor het overgrote deel afhankelijk van vrijwilligers. Mensen die hun werk voor de brandweer combineren het met hun reguliere werk, gezin en andere verplichtingen. Eén van deze brandweervrijwilligers was Miel Elbersen, uit het Limburgse Grathem. Miel is lid van de Handcrew Zuid-Nederland, één van de twee specialistisch teams in ons land die zijn getraind in natuurbrandbestrijding. Ze worden ingezet bij grote natuurbranden om te voet met handgereedschap de brand te bestrijden. Miel kwam pas vroeg in de ochtend weer thuis na de inzet in Ede, maar kreeg van zijn werkgever toestemming later te beginnen. Brandweer Limburg-Noord bedankte in april alle bedrijven in de regio die dit mogelijk maken. De regionale omroep L1, maakte hierover een mooie reportage.
Zo gaven de vrijwilligers uit Lunteren en Limburg een prachtig inkijkje in hun belangrijke werk bij de brandweer. Vakkundig en met passie. De 19.000 brandweervrijwilligers in ons land vormen een belangrijke en onmisbare schakel in de uitvoering van de brede basistaken van de brandweerzorg en de rampenbestrijding. Ze staan dag en nacht klaar om noodhulp te verlenen. Zonder de betrokkenheid van hun werkgevers, die hun medewerkers afstaan om hun belangrijke werk voor de samenleving ook onder werktijd te kunnen doen, is dat onmogelijk. Daar mag Nederland trots op zijn. Als blijk van waardering voor de rol van alle werkgevers en ondernemers in ons land, heeft de VBV op 15 mei jl. een blijk van waardering overhandigd aan de koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.